jubilæumsåret der ikke blev et jubelår

Her 25 år efter er det tankevækkende med den optimisme, der prægede vort 125 års jubilæum. Senere viste det sig, at Filtenborg allerede på det tidspunkt var på vej ned i et økonomisk sort hul.

Det kan ikke diskuteres, at det er lidt af et mirakel, at vi kan fejre vort 150 års jubilæum, men det går åbenbart ikke altid efter fortjeneste.

Siden midten af 80'erne må vi dog have lært et eller andet, da J.C. Filtenborg igennem de sidste 20 år uden tvivl har været den mest stabile succes i dansk optik.

Vor dominerende markedsandel indenfor glas, stel og solbriller taler sit eget sprog, men set i historisk perspektiv vil det nok først og fremmest være vore initiativer inden for markedsføring af brilleglas, der vil blive husket.

Danmark var det første land i verden, der introducerede en brilleglas økonomilinje, en glashåndbog et guldkort til mærkevareglas og ikke mindst en ny aggressiv reklameform, der gjorde brilleglas til noget som den potentielle forbruger forholdt sig til. Hvem husker ikke "Rodenstock - lettere og tyndere brilleglas".

Når alle de pæne ord er sagt, må vi på den anden side medgive, at vi har en evne til at komme i problemer op til et jubilæum. I denne omgang kan problemet
næppe betegnes som selvskabt, men resultatet er ikke mindre dramatisk end det var for 25 år siden.

Vi har som bekendt anset det for nødvendigt at frasælge Aarhus afdelingen til Rodenstock. Fra den ene dag til den anden har vi dermed fået afskåret forbindelsen til den største Filtenborg arbejdsplads med mange dygtige medarbejdere, der ikke mindst som enkeltpersoner er kommet til at betyde meget i ens tilværelse. Det er ikke en situation, der skaber feststemning, og vi overvejede helt frem til for 5-6 uger siden, om vi overhovedet ville fejre de 150 år.

Festen bliver aldrig som den kunne være blevet, men på den anden side er det et faktum, at Filtenborg trækker vejret, om end i en noget mindre udgave, og at et 150 års jubilæum er en enestående dag.

Vi ønsker også med denne fest at takke vore kunder for den støtte vi fik gennem de vanskelige tider i 80'erne og den helt enestående loyalitet, som mange har vist over for det gamle firma, nogle endog gennem flere generationer. Mange af jer har vi opbygget et forhold til, der går langt ud over et almindeligt kunde-leverandørforhold.

Vær overbevist om, at vi vil gå langt for at der ikke skal opstå tvivl om vor prioritering. Også i de næste 25 år vil vi bakke loyalt op omkring hver eneste af jer.

Et stort til lykke til kunder, medarbejdere, leverandører og Aarhus - jeres aktive medvirken er den egentlige årsag til at vi i dag kan fejre J.C. Filtenborgs 150 års jubilæum.

TAK alle sammen!