Købet af thiele

2004 blev altså et år, der lovede blomstrende landskaber for fremtiden. Desværre blev J.C. Filtenborg igen truet af begivenheder der kunne få fatale følger, men igen kom firmaet styrket ud af det.

I maj 2004 besluttede investeringsselskabet Pearl Europe – med hovedkvarter i Holland – at Synoptik, som de havde købt året forinden, skulle lægge mærkevareleverandøraftalerne på glas ud i en form for licitation. Det vil sige at J.C. Filtenborg pludselig kunne risikere at miste adgang til 40% af markedet, hvis Rodenstock tabte.

Rent sagligt havde Rodenstock dog gode argumenter, idet Synoptik havde brugt en masse ressourcer på at indkøre Rodenstock i deres sortiment. Alligevel tabte Rodenstock licitationen. Oprindeligt ville Synoptiks ledelse, der blev dirigeret fra Holland, lade Rodenstock udfase på tre måneder, hvilket viste sig at være et klart brud på den kontrakt der eksisterede mellem J.C. Filtenborg og Synoptik.

Selvom J.C. Filtenborg fik udsat fristen vidste Brandt, at der kun var kort tid igen før det var slut. Det blev ikke bedre af at Synoptik ville tage Nyt Syn med sig når de skiftede til den nye leverandør.

Der var altså udsigt til at to landsdækkende optikkæder var på vej til at lukke dørene for J.C. Filtenborg, og følgerne ville være en lukning af produktionen i Århus og et fremtidigt scenarie, hvor glas og stel blev solgt fra København på agenturbasis.

Men så erfarede Brandt at F.A. Thiele var lige ved at blive solgt. Det viste sig at være den chance, der kunne redde firmaet. Brandt valgte at gå ind som køber via Profil Optik, så J.C. Filtenborg kunne holdes ude. Enskilda Securities, som stod for salget, var dog skeptiske overfor køberens pengemæssige muligheder og samtidig var man nået meget langt i processen.

Sandsynligheden for at afslutte forhandlingerne med succes var derfor ikke store.

Derfor ringede Brandt til Thielekædens ejer Jens Thiele for at aftale et møde. De to mødtes så på Skovshoved Hotel i slutningen af oktober 2004. Jens Thiele troede at Brandt ville diskutere en form for samhandelsaftale med ham, hvilket han afviste eftersom han jo var ved at sælge sin virksomhed.

Det kom derfor som lidt af en overraskelse, da det blev afsløret hvem der egentlig 'stod bag Profil Optik' og gerne ville købe Thiele. De snakkede frem og tilbage i næsten fire timer og da de gik derfra var de enige om at der skulle arbejdes på at komme til enighed.

Det hele skulle selvfølgelig
holdes hemmeligt indtil videre.

Brandt havde helt frabegyndelsen af planlægningen satset på en ting; nemlig at Rodenstock skulle købe fabrikken i Århus. Men først måtte han købe Thiele for at kunne sælge fabrikken.

Det var en risikabel manøvre, men han vidste at Rodenstock havde udsigt til at miste en stor del af det danske marked, hvis ikke der blev gjort noget.

Så da han havde fået aftalen med Thiele i hus omkring 1. januar, skyndte han sig til Munchen for at fremlægge sin sag for Rodenstock. Han fortalte dem om udsigterne, som de jo kendte til, men han afslørede. også, at han havde købt Thiele.

Brandt sagde lige ud, at hvis de ønskede at bevare en tilfredsstillende markedsandel, bl.a. baseret på Thieles potentielle indkøb, skulle de købe fabrikken i Århus.

Planen var under ingen omstændigheder en selvopfyldende profeti, for der forelå ingen garanti for at Rodenstock ville købe fabrikken. Det kom da også til en hel række møder om vilkårene, og de forløb ikke altid lige fredelige. Det endte dog med at de enedes i allersidste øjeblik, og den 2. april kom der en sen aften time en fax med Rodenstocks underskrift, der gennemførte salget af fabrikken.

Disse begivenheder kunne lige såvel være endt i katastrofe, ikke for J.C. Filtenborg som virksomhed, men for de 100 medarbejdere, der kom til at stå uden arbejde, hvis fabrikken ikke kunne være reddet. Heri lå et væsentligt incitament til at handle som der blev gjort.

I kontrakten med Rodenstock blev der skrevet ind, at fabrikken skulle arbejde videre i mindst tre år efter overtagelsen. Tre år mentes at være nok til at fabrikken i Århus kunne finde en plads i Rodenstock-koncernen. Derfor er sandsynligheden for at den bliver lukket om tre år minimal.

Selvfølgelig var salget af fabrikken og købet af Thiele også en god forretning, men tidspunktet var måske ikke det bedst tænkelige da Brandt nærmede sig de 60.

På jubilæumsdagen ser det heldigvis ud til at fabrikken i Århus kan fortsætte mange år endnu, men samtidig byder fremtiden på store udfordringer, hvis J.C Filtenborg skal fejre sit 175 års jubilæum.